
Η Μαρία Δρακοπούλου είναι καρδιολόγος με εξειδίκευση στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων και την Πνευμονική Υπέρταση. Είναι Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Royal Brompton (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο).
Ως Μέλος ΕΔΙΠ της A’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου ΓΝΑ, η κ Δρακοπούλου εργάζεται από το 2017 στην Κλινική, το Υπερηχογραφικό Εργαστήριο, τη Μονάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης, τη Μονάδα Δομικών Καρδιοπαθειών και Βαλβιδοπαθειών και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα των εφημεριών της Κλινικής. Στα κλινικά της ενδιαφέρονται περιλαμβάνεται ο έλεγχος (με διαθωρακικό και διοισοφαγικό υπερηχογράφημα καρδιάς), ο προγραμματισμός και η προετοιμασία των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβατική ή/και χειρουργική αντιμετώπιση σημαντικής παθολογίας (δομικής ή συγγενούς καρδιοπάθειας ή/και βαλβιδοπάθειας).
Από την έναρξη του Ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 είναι υπεύθυνη του Τμήματος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων. Στο Τμήμα αυτό παρακολουθούνται ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος αυτών όσον αφορά το ανατομικό και το αρρυθμιολογικό τους υπόστρωμα ενώ κατά περίπτωση οι ασθενείς αυτοί συζητούνται στην Ομάδα Καρδιάς (Heart Team) για την λήψη αποφάσεων. Στη Μονάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών από το 2019, οργανώθηκε και διενεργείται σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’ η κλινική μετάβασης από το παιδιατρικό τμήμα στο τμήμα ενηλίκων για την ομαλή συνέχεια της παρακολούθησης των ασθενών.
Η κ Δρακοπούλου έχει ακαδημαϊκό διδακτικό έργο καθώς από το 2017 συμμετέχει στο πρόγραμμα διδασκαλίας των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στο μάθημα καρδιολογίας και σε προπτυχιακά μαθήματα επιλογής) καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Από το 2022 είναι Ακαδημαϊκή Σύμβουλος σε φοιτητές του διεθνούς τμήματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ενώ από το 2023 συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου hands -on σε πειραματικά μοντέλα) στη διαδερμική σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος με διαδερμικές συσκευές.
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε τομείς που αφορούν την επεμβατική καρδιολογία (μοριακή βιολογία της αθηρωματικής πλάκας), τις δομικές και συγγενείς καρδιοπάθειες και την απεικόνιση. Έχει καταγράψει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και βιβλία με συνολικό H-index 26 και συνολικό αριθμό αναφορών πάνω από 3000.